Меняйлова О. В. ПРОЕКТНА ПРОПОЗИЦІЯ ОРГАНІЗАЦІЇ ЦЕНТРУ ДЛЯ ЛЮДЕЙ З ВАДАМИ ЗОРУ ПО ЗАБЕЗПЕЧЕННЮ ПОМІЧНИКІВ «СОБАКА ПОВОДИР – ТИ БУДЕШ МОЇМИ ОЧИМА»

Печать

Меняйлова Ольга Володимирівна

магістрант факультету соціології і права НТУУ «КПІ»

ПРОЕКТНА ПРОПОЗИЦІЯ ОРГАНІЗАЦІЇ ЦЕНТРУ ДЛЯ ЛЮДЕЙ З ВАДАМИ ЗОРУ ПО ЗАБЕЗПЕЧЕННЮ ПОМІЧНИКІВ «СОБАКА ПОВОДИР – ТИ БУДЕШ МОЇМИ ОЧИМА»

Сьогодні в Україні проживає близько 50 тисяч інвалідів по зору. Для більшості з них відсутність зору означає соціальну ізоляцію. Багато з них – молоді, повні життєвої енергії люди. Вони мають бажання і можливість працювати, але просто не можуть самостійно дістатися до місця роботи, не можуть відправитися у справах або вийти на прогулянку. Вони стають повністю залежні від допомоги інших людей.

Собаки-поводирі – унікальний засіб реабілітації інвалідів по зору. Вони гідні найбільшої вдячності, частенько переймаючи удар на себе, охороняючи свого господаря, багато в чому полегшуючи пересування інваліда і забезпечуючи його мобільність. Самостійність, що отримана за допомогою собаки-поводиря, допомагає незрячим людям знайти роботу, друзів, захоплення, здобувати освіту, справлятися з повсякденними побутовими проблемами. Основна задача собаки-поводиря – запам'ятати постійні маршрути і водити по них свого сліпого господаря, не даючи збитися зі шляху. Інша задача – зробити пересування сліпого безпечним [2].

Завдання проекту: створити школу дресури та уходу за собаками, яка може стати провідним закладом для набуття досвіду підготовки собак-поводирів та впровадження передових методик в роботу аналогічних організацій у всіх областях України; налагодити підготовку та безкоштовну передачу собак-поводирів у власність інвалідів за зором; посилити взаємодію та співпрацю громадських, благодійних організацій з обласними та районними осередками УТОС завдяки Центру з підготовки собак-поводирів; акцентувати увагу громадськості на проблемах інвалідів, сприяти розповсюдженню у суспільстві ідей милосердя, добра, взаємодопомоги, сприяти працевлаштуванню окремих категорій та осіб громадян України; створити умови для обміну досвідом та результатами праці з аналогічними закордонними організаціями, що працюють в інтересах безкоштовної допомоги сліпим.

Етапи реалізації проекту: 1 – отримання допомоги та підтримки від державних структур і органів місцевого самоврядування в оформленні дозволів та інших необхідних документів для юридичного закріплення функціонування Центру; 2 – отримання матеріально-фінансової допомоги від благодійних організацій, фондів та окремих спонсорів на початковому етапі побудови Центру; 3 – залучення на всіх етапах реалізації проекту волонтерів та інших добровільних помічників громадських організацій; 4 – сумлінна та високопрофесійна праця персоналу Центру, інструкторів з підготовки собак, усіх осіб, що задіяні в додатковій комерційній діяльності, спрямованій на покращення бюджету Центру; 5 – організація та розвиток на базі Центру дочірніх виробничих та інших комерційних відділів, які зможуть самостійно отримувати прибуток на користь проекту.

План реалізації проекту: 1– отримання допомоги та підтримки від державних структур і органів місцевого самоврядування в оформленні дозволів та інших необхідних документів для юридичного закріплення функціонування Центру; 2 – отримання матеріально-фінансової допомоги від благодійних організацій, фондів та окремих спонсорів на початковому етапі побудови Центру; 3 – залучення на всіх етапах реалізації проекту волонтерів та інших добровільних помічників громадських організацій; 4 – сумлінна та високопрофесійна праця персоналу Центру, інструкторів з підготовки собак, усіх осіб, що задіяні в додатковій комерційній діяльності, спрямованій на покращення бюджету Центру; 5 – організація та розвиток на базі Центру дочірніх виробничих та інших комерційних відділів, які зможуть самостійно отримувати прибуток на користь проекту.

Структура центру: а) Штат Центру: керівник Центру – 1 особа; помічник керівника – фахівець зі зв’язками з громадськістю – 1 особа; інструктори (дресирувальники) – 5 осіб; ветеринар – фахівець з догляду за тваринами – 1 особа; старший майстерні-завідувач магазином – 1 особа; працівники майстерні – 5 осіб (з числа слабкозорих); фахівець ІТ-сфери – 1 особа; б) Волонтери: добровольці для догляду за собаками Центру та прибирання території – 5 осіб; добровольці для допомоги в магазині та майстерні – 2 особи; добровольці для догляду за собаками готелю Центру – 4 особи; добровольці для чергування в офісі, виконання обов'язків посильних, охоронців – 4 особи.

Кошторис Центру. Розходи Центру: оплата послуг залучених спеціалістів; оренда приміщення;транспортні послуги; плата за телефонний зв'язок; канцелярські витрати;витрати на догляд за тваринами. Усього в місяць 17140 грн. Доходи Центру: від консультацій ветеринару та від надання ветеринарних послуг власникам “чужих” собак; від готелю для «чужих» собак; від надання консультацій щодо дресирування та догляду за собаками; від дресирування собак сторонніх клієнтів Центру; від продажу аксесуарів для собак, кормів та ліків. Усього в місяць 19600 грн.

Підсумок роботи центру: незряча людина одержує паспорт на собаку-поводиря, що дозволяє їй супроводжувати господаря в транспорті і громадських місцях; після курсу дресирування собака складає іспит, підтверджуючий її готовність до роботи; собаку-проводиря незрячі люди отримують у Центрі безкоштовно; протягом року Центр готуватиме 40 собак-проводирів у рік.

Література:

1. Марков А. П., Бирженюк Г. М. Основы социокультурного проектирования: Учебное пособие. - СПб., 1997.

2. Орехов Н.Е. Собака – проводник слепого. – М. : Всерос. о-во слепых, 1993. – 80с.

Tags: