Лєтошко Г. В. ТАЙМ-МЕНЕДЖМЕНТ – МИСТЕЦТВО УПРАВЛІННЯ ЧАСОМ. ТЕХНІКА POMODORO

Лєтошко Г. В.

Черкаський державний технологічний університет

ТАЙМ-МЕНЕДЖМЕНТ – МИСТЕЦТВО УПРАВЛІННЯ ЧАСОМ. ТЕХНІКА POMODORO

Ритм, в якому живе сучасне урбаністичне суспільство, навряд чи можна назвати розміреним і спокійним. Постійна гостра нестача часу є іспитом, впоратись з яким під силу далеко не кожному. Виявляється, звичайних студентів і вже працюючих людей об’єднує одне – нестача часу, що призвела до бурхливого розвитку тайм-менеджменту.

Тайм-менеджмент – мистецтво управління власним часом. Це вміння визначати, що є головним, а що – другорядним, до чого варто в першу чергу прикласти зусилля, а що може і почекати. Виявляється, коли людина це розуміє, зникає метушня і плутанина. [3]

Якщо людина вміє керувати своїм часом, їй не потрібно поспішати – можна спокійно займатись вирішенням ключових задач.

Контролювати час не так важко, як це видається на перший погляд. Це можна здійснити шляхом прийняття рішень про те, що і коли необхідно зробити. Для цього проводиться аналіз цілей, розставляються пріоритети, які потім трансформуються в конкретні задачі і програму дій.

Не варто забувати про те, що поняття «час» дуже суб’єктивне і для кожної людини єдиним реалістичним критерієм оцінки часу є її внутрішні відчуття. Тому для всіх час начебто має різну швидкість.

Всі успішні люди дуже продуктивні. Вони багато працюють і багато встигають, а це не одне й те ж. Під продуктивністю, в першу чергу, мають на увазі результат, а не процес. І основний секрет ефективності заключається в правильному розподілі часу. Ті, хто досягнув успіху в своєму житті, багато часу присвячують плануванню. Людина, яка прагне організувати свій час раціонально, завжди має уявлення про той обсяг робіт, який вона повинна виконати за день. Згідно статистики робота з готовим, оптимально спланованим завчасно списком справ в перший же день збільшує продуктивність на 25%.

Правило 6 «П» говорить: правильне попереднє планування попереджає погані показники.

В зв’язку з цим варто згадати і про закон Парето, який є одним з найбільш корисних серед всіх порад по керуванню часом. Закон Парето свідчить, що 80% позитивних результатів ми отримуємо прикладаючи лише 20% зусиль. Виходить, що якщо зосередити всі зусилля на найбільш значущих речах, то можна досягти грандіозних результатів.

Виходить, що 4/5 прикладених зусиль не мають практично ніякого відношення до отриманого результату. Тобто навчившись використовувати закон Парето, можна досягти більш високих результатів при більш низьких витратах часу і енергії.

Завдання тайм-менеджменту заключається в тому, щоб вчасно визначити головне завдання. Розстановка пріоритетів дозволяє ефективно управляти списком запланованих справ, привласнюючи кожній з них свій рівень важливості.

На все часу ніколи не вистачає, але його завжди вдосталь для найважливішого. Тому важливо зібратися і зосередитися в першу чергу тому, що принесе найбільшу вигоду і результат.

Всі справи можна розділити на 4 групи. Така класифікація носить ім’я американського президента і називається принципом Ейзенхауера.

1. Першочергові задачі – це термінові і важливі справи.

2. Далі йдуть справи важливі, але не термінові. Не термінові і важливі справи мають тенденцію ставати терміновими і важливими, якщо їх постійно відкладати.

3. Термінові, але не важливі завдання мало впливають на особистий успіх. Це ті задачі, які по можливості потрібно передоручати чи зменшувати їх кількість.

4. Логічно припустити, що не термінові і не важливі справи не мають ніякого значення в принципі і не несуть ніяких наслідків їх невиконання. [1]

«Уміння вирішити, що робити не потрібно, так само важливо, як і прийняття рішення про те, що робити потрібно!» (Steve Jobs )

Ще одна цікава техніка планування часу була запропонована італійцем – Франческо Чірілло і має назву – Pomodoro(з італійської - «помідор») або помідорна техніка.

Техніка дозволяє більше встигати, боротися з відволікаючими факторами, дисциплінує, привчає працювати в ритмі. Pomodoro дозволяє одразу оцінити наскільки Ви можете включатись в ситуацію і свою продуктивність.

Ідея Pomodoro заснована на групуванні часу блоками. Інтервал в 25 хвилин + 5 хвилинна перерва – це рівно стільки, щоб встигнути зробити принаймні частину роботи, не перевтомлюючись при цьому.

Справа не в тому, щоб встигнути завершити завдання за 25 хвилин: Pomodoro просто допомагає концетруватись в ці 25 хвилин. Відмічаючи скільки цілих pomodoro пішло на виконання кожного завдання, можна навчитись краще прогнозувати часові витрати.

Правила Pomodoro:

- Кожен pomodoro складається з 25 хвилин роботи і 5 хвилин відпочинку. Коли pomodoro пройшов, відмічайте це в списку завдань і робіть перерву на 3-5 хвилин. Дзвінок pomodoro означає, що поточна діяльність однозначно закінчена, і не можна продовжувати працювати, навіть якщо Ви впевнені, що за ці декілька хвилин Ви можете закінчити завдання.

- Після кожних 4 послідовних pomodoro робиться 15-25 хвилинний відпочинок. Оскільки саме через цей час приходить втома і з'являється бажання відпочити.

Гарна властивість Pomodoro в тому, що створюється і дотримується певний графік роботи. Щоб гарантувати незмінно високу продуктивність, не потрібно примушувати себе працювати чи навчатись з ранку до ночі. Це не ефективно. Людина - не складальна лінія, яка виробляє більше, якщо працює тривалий час без перерви. Люди функціонують іншим чином. Дотримуючись правила перерв між окремими pomodoros, можна працювати і навчатись зберігаючи при цьому свій темп. Але слід пам'ятати:

- Pomodoro не можна ділити і переривати. Pomodoro – це 25 хвилин чистої роботи(якщо щось перериває роботу – потрібно починати з початку).

- Завдання довше за 5-7 pomodoro потрібно розділити на декілька підзавдань.

- Якщо завдання менше 1 pomodoro, то їх треба згрупувати з іншими.[2]

Підсумовуючи, можна зробити висновок, що використання технік тайм-менеджменту відкриває нові можливості по управлінню власним часом, а ефективне планування руйнує ілюзію його нестачі, що дозволяє значно підвищити особисту продуктивність.

Література:

1. Азарова О. Тайм-менеджмент за 30 минут / Ростов н/Д: Феникс, 2007. - 160 с.

2. http://lifestyle-drive.ru/effektivnyj-tajm-menedzhment-v-texnike-pomidor.html

3. http://www.jobs.ua/articles/17/538/

Поиск по сайту

Конференции

Please publish modules in offcanvas position.