канд. педагог. наук, Баловсяк Н. В. ВВЕДЕННЯ В ХМАРНІ ОБЧИСЛЕННЯ

кандидат педагогічних наук, доцент кафедри економічної кібернетики та інформаційних систем Чернівецького торговельно-економічного інституту КНТЕУ, Баловсяк Н. В.

ВВЕДЕННЯ В ХМАРНІ ОБЧИСЛЕННЯ

Зараз багато говорять про хмарні сервіси та хмарні обчислення. Економічну ефективність хмарних сервісів вже оцінив бізнес, а їх зручність – пересічний користувач. Часом можна зустріти компанію або користувачів, які активно працюють з хмарними сервісами, не підозрюючи про те, що вони знаходяться "на передньому краї" сучасних ІТ-технологій, а їх дії відповідають найновішим трендам ІТ-галузі.

Під хмарними обчисленнями розуміють інструменти, які доступні користувачу через інтернет або локальну мережу у вигляді веб-сервісу. Управляти такими інструментами можна лише за допомогою браузера. Таким чином можна отримати віддалений доступ до певних ресурсів (обчислювальних ресурсів, програм, даних) – хмарних сервісів. Основна перевага хмарних обчислень полягає в тому, що користувач чи клієнт сплачує лише за фактичне використання обчислювальних сервісів, а не за володіння ними. Наприклад, для компанії, яка лише починає працювати на ринку і для якої не потрібні потужні ресурси, але яка потенційно планує активно розширюватись, це особливо зручно. Купити готові програмні рішення та відповідне апаратне забезпечення (комп’ютери, сервера) буде доволі дорого на початку, а ось оплата лише за використані ресурси є доступною практично для всіх. Водночас при розширенні клієнтської бази та збільшенні необхідності щодо обчислювальних ресурсів компанії буде достатньо лише заявити про це своє бажання своєму постачальнику хмарних технологій та перейти на інший тарифний план. В результаті цього з мінімальними затратами часу і сил клієнт отримає ресурси, які відповідають його запитам у кожний конкретний момент часу.

Однією з перших компаній, яка запропонувала своїм клієнтам хмарний сервіс була компанія Salesforce.com – клієнтам Salesforce.com було запропоновано не купувати у компанії готові рішення (які були досить дорогими), а підписуватись на послуги Salesforce.com, отримуючи цілий ряд переваг. В результаті такого аутсорсингу інформаційних послуг, клієнти Salesforce.com отримували можливість використання продуктів Salesforce.com, встановлених на їх серверах, захист від збоїв, технічну підтримку.

Salesforce.com почала пропонувати свої рішення в 2000 році, а уже в 2005 році компанія Amazon вийшла на цей ринок із рішенням "Amazon Web Services". Починаючи з 2006 року одним з найбільших представників ринку хмарних сервісів стала компанія Google з її продуктом "Google Apps", а згодом і Microsoft з "Azure Services Platform".

Хмарні обчислення найчастіше класифікують відповідно до їх змісту і призначення. Хмарні технології можна розділити на такі види

1. Програмне забезпечення як сервіс ("Software as a Service" або "SaaS") – програмне забезпечення у вигляді сервісу, доступ до якого здійснюється через веб. Саме до цього виду можна віднести більшість хмарних сервісів для користувачів

2. Інфрастуктура як сервіс ("Infrastructure as a Service" або "IaaS") – надання платформи віртуалізації у форматі послуги

3. Платформа як сервіс ("Platform as a Service" або "PaaS") – надання платформи для розробки, тестування, розсортування і підтримки веб-додатків

Види хмарних технологій IaaS та PaaS найчастіше використовуються розробниками для створення нових продуктів та ІТ-фахівцями, які працюють над вирішенням бізнес-задач.

Одним з перших і найпопулярніших хмарних інструментів є продукт Amazon Web Services, до складу якого увійшли засоби для збереження (Simple Storage Service, SimpleDB) и обробки (EC2, EC2 MapReduce), а також послуги для організації хмарних мереж і хмарних додатків, наприклад, Amazon Mechanical Turk (Mturk), Amazon Historical Pricing, Amazon Flexible Payments Service (FPS).

Компанія Google пропонує хмарне середовище Google App Engine, в якому можна запускати додатки, написані на мові Python із додатковою підтримкою фреймворків Django, WebOb и PyYAML, а також додатки на Java.

Ще одне рішення від Google – набір хмарних сервісів Google Apps, до складу якого входять електронна пошта Gmail, веб-календар Google Calendar, інструмент комунікації Talk, система роботи з документами Google Docs і сервіс для створення сайтів Sites. Всі ці сервіси інтегровані між собою і підтримують взаємодію за допомогою скриптів на javascript, які підтримуються для всіх клієнтів Apps Premier и Education Edition.

Хмарні сервіси від Microsoft включають хмарну платформу Windows Azure Platform и набір хмарних сервісів (.NET, SQL Azure, Live, SharePoint, Dynamics CRM). Windows Azure представляє собою платформу і інфраструктуру для запуску Windows-додатків в хмарному середовищі.

Не дивлячись на цілий ряд переваг хмарних сервісів (доступність, економічність і ефективність, гнучкість) існують й проблеми для їх розповсюдження і використання. Вочевидь, хмарні сервіси вимагають постійного інтернет-з’єднання, що є не завжди доступним, особливо у регіонах. Потенційні клієнти часто не довіряють хмарним сервісам через можливі проблеми з безпекою даних. Окрім того, розповсюдження хмарних сервісів вимагає наявності у країні потужних центрів обробки даних. І головне – не всі інструменти або програми можуть бути доступними у віддаленому режимі.

Література:

1. Федоров А., Мартынов Д., Windows Azure: облачная платформа Microsoft - Microsoft - 2010, - 96 с.

2. http://ru.wikipedia.org/wiki/Облачные_вычисления

3. Иванников В.П., Облачные вычисления в образовании, науке и госсекторе, - Институт системного программирования РАН – 2010, С. 75-82.

4. Риз Дж., Облачные вычисления, - М., БХВ-Петербург – 2011. -278 с.

Поиск по сайту

Конференции

Please publish modules in offcanvas position.